Afvallen met appelazijn? Het nieuwe wondermiddel!

Afvallen met appelazijnIs afvallen met appelazijn verstandig? De laatste tijd zijn er steeds meer verhalen in omloop over het nieuwe ‘wondermiddel’ appelazijn. Maar wat is nu precies appelazijn? En wat is de werking ervan? Hoe kan het jou helpen met bijvoorbeeld afvallen? En heeft appelazijn ook bijwerkingen of andere nadelen?

Er is een reden dat appelazijn als het nieuwe ‘wondermiddel’ wordt gepresenteerd. Het heeft namelijk heel veel positieve eigenschappen, en er zijn maar weinig nadelen of bijwerkingen van bekend. Maar, zoals met alle supplementen, toevoegingen of medicijnen geldt, wees verstandig in het gebruik.

 Wat is appelazijn?

Appelazijn is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van het sap van appels, wat vervolgens gefermenteerd is tot azijn. Eerst worden, door middel van gisting, de suikers in appelsap omgezet in alcohol. Dan heb je eigenlijk een soort appelwijn. Daar gaat nogmaals een fermentatieproces overheen. Door het toevoegen van lucht, waardoor de alcohol wordt omgezet in zuur, en dan heb je appelazijn.

De meest pure variant is troebel. Om het helder te maken, wordt het verder gefilterd en bewerkt, wat een iets mindere kwaliteit appelazijn oplevert.

De positieve eigenschappen van appelazijn

Appelazijn is een wonderbaarlijk goedje. Het werd heel vroeger al gebruikt om bijvoorbeeld vlees te ontsmetten, vanwege zijn antibacteriële werking. Ook heeft het als schoonmaakmiddel dienst gedaan, om dezelfde reden.

Echter, naast een antibacteriële werking biedt appelazijn nog veel meer toegevoegde waarde. Het zit vol met vitaminen (C, E, A, B1, B2, en B2), maar ook mineralen, enzymen en aminozuren. Appelazijn heeft een hoog gehalte aan ijzer, maar ook calcium en potassium zijn ruim aanwezig.

Inwendige voordeel

Dankzij de vele van nature aanwezige vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren heeft appelazijn een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Het kan voor allerhande kwaaltjes worden ingezet. Ten eerste heeft appelazijn een positieve werking op je spijsvertering en krijg je sneller een verzadigd gevoel.

Daarnaast heeft appelazijn ook een stabiliserende werking ten aanzien van de bloedsuikerspiegel, wat ook voor mensen met diabetes gunstig kan zijn. Het heeft ook een reinigende werking in je lichaam, vanwege zijn antibacteriële eigenschappen en het feit dat het helpt je pH-waarde optimaal te maken/houden.

Uitwendige voordeel

Ook voor uitwendig gebruik heeft appelazijn toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij problemen met de hoofdhuid, zoals schilfers of roos, kan het af en toe wassen van de haren met (verdund) appelazijn de oplossing zijn. Maar ook acne kan sneller genezen door gebruik te maken van een kompres met appelazijn. Brandwonden hebben ook baat bij een bad of kompres met appelazijn, omdat het het herstellend vermogen van de huid positief beïnvloedt.

mooie houd

Afvallen met appelazijn

Zoals hierboven beschreven, heeft appelazijn een positieve invloed op de spijsvertering en helpt het een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor wordt je hongergevoel gestild, wat de neiging tot snacks en tussendoortjes verkleind. Op deze manier helpt het je meer controle te hebben over je voedselinname.

Daarnaast stimuleert appelazijn een gezonde darmwerking, een goede stofwisseling en vetverbranding. Al deze eigenschappen maken dat je met appelazijn, natuurlijk in combinatie met een gezonde levensstijl, kunt afvallen. Hier vind je enkele tips over thuis sporten>>

Daarnaast hebben de aminozuren in appelazijn een gunstige werking op je energieniveau, omdat deze de strijd aangaan met de melkzuren in je lichaam, die zich kunnen ophopen na het sporten of door stress. Het toevoegen van appelazijn aan je dagelijkse routine helpt je dus bij het afvallen.

Terwijl je tegelijkertijd blaakt van de energie, straalt met je mooie huid en haar, en lekker in je vel zit vanwege de gunstige effecten op je spijsvertering (geen opgeblazen gevoel, geen obstipatie, geen diarree). Ook je bloeddruk blijft onder controle dankzij appelazijn.

Nadelen of bijwerkingen van afvallen met appelazijn

Appelazijn kent daarnaast ook maar weinig bijwerkingen of nadelige gevolgen. Een belangrijke is wel dat je voorzichtig moet zijn met je tanden. Het zuur in appelazijn kan je gebit aantasten. Neem het dan ook altijd verdund in, en wacht een half uur na inname met tandenpoetsen, anders poets je de zuren in je tandglazuur, wat schadelijk is.

Een tweede punt om rekening mee te houden, is dat, met name bij overdadig gebruik, de zuren in je maag kunnen resulteren in maagzuur, zure oprispingen of andere maagklachten.

Aanbevolen gebruik appelazijn

Het aanbevolen gebruik van appelazijn is dan ook beperkt van één tot drie keer per dag, één à twee theelepels, tot een maximum van één eetlepel, verdund te gebruiken. Het kan worden opgelost in een glas warm of koud water, waarbij je eventueel honing kan toevoegen om de smaak wat te verzachten.

Neem het dan een half uur tot een uur voor de maaltijd in, behalve ’s ochtends vroeg, dan is het verstandig, gezien de zuurte, om het niet direct op de nuchtere maag te nemen. Ook kan je appelazijn prima gebruiken in een dressing over een salade, één op één gemengd met olijfolie.

Het is een natuurlijk middel, wat ook inhoudt dat de positieve gevolgen niet meteen de volgende dag merkbaar zijn. Gebruik het een week of drie, vier, dan zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn.

Met appelazijn verbeter je niet alleen je lijn, maar je hele gezondheid!

Appelazijn is gezondKortom, je kan, bij goed gebruik, op een gezonde manier afvallen met appelazijn, en tegelijkertijd je algehele gezondheid verbeteren! De vele positieve eigenschappen maken dat je over het geheel beter in je vel zit, meer energie hebt en daarbij dus ook je overbodige kilo’s kwijt raakt.

Bovendien is appelazijn overal verkrijgbaar, zelfs bij de supermarkt. Wel is het aan te bevelen om de troebele variant te kiezen, omdat daarin de meeste vitaminen en mineralen bewaard zijn gebleven. Deze is te verkrijgen bij de natuurwinkel.

Vergeet dure kuren of supplementen om af te vallen, appelazijn is ook nog eens heel betaalbaar. Er zijn ook capsules in omloop met appelazijn, maar daar zijn weer andere stoffen aan toegevoegd die je niet nodig hebt. Het maakt het innemen wel eenvoudiger, omdat bij capsules de zure smaak minder merkbaar is. Maar het aandeel werkzame stoffen is dus lager dan bij de pure, troebele appelazijn, en daarnaast zijn capsules duurder.

Als je de appelazijn verdund met water, eventueel oplost in de thee of met honing wat zoeter maakt, is de smaak misschien even wennen, maar op den duur prima te doen. En met alle positieve eigenschappen zeker de moeite van het proberen waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.