Detox kuur-wat houdt het in?

Detox kuurJe hoort het steeds vaker: mensen zijn druk aan het ‘detoxen’. Dit is een hip woord voor ontgiften, het reinigen van je lichaam van binnenuit. Iedereen krijgt, soms ongewild, vaak onbewust, allerlei schadelijke stoffen binnen vanuit voeding. Nu er steeds meer aandacht is voor het bestaan van deze schadelijke stoffen, zoals verborgen suikers, niet-natuurlijke toevoegingen aan voedsel om het langer houdbaar te maken en de verschillende E-nummers.  Wordt de wens om gezonder te eten, en je lichaam van binnenuit te reinigen, steeds groter. Een detox kuur kan hierbij helpen.

Wat is het verschil tussen vasten en een detox kuur?

Een detox kuur wordt ook weleens vergeleken met vasten, maar bij vasten wordt echt een periode niet gegeten en gedronken. Terwijl bij een detox kuur de maaltijden worden vervangen door een gezondere variant, of ten minste detox thee of water. Vasten heeft ook een associatie met het tonen van discipline en zelfbeheersing. Terwijl detoxen echt gericht is op het zuiveren van je lichaam van binnenuit. De strijd aangaan met de ongezonde gifstoffen die je lichaam binnenkomen door alle verborgen suikers en chemicaliën in reguliere voedingsmiddelen. Dat is het doel van detoxen.

Een detox kuur, iets voor mij?

Wie heeft baat bij een detox kuur? In principe iedereen! Het is nooit verkeerd om eens bewust met je lichaam bezig te zijn, en stil te staan bij wat je dagelijks allemaal aan (schadelijke) stoffen binnenkrijgt. Maar zeker als je last hebt van depressieve gevoelens, vermoeidheid, lusteloosheid, stemmingswisselingen, dan kan je veel baat hebben bij een goede detox kuur. Ook als je worstelt met je gezondheid, regelmatig ziek bent, een gevoelige huid hebt of last hebt van je spijsvertering, is een detox kuur aan te bevelen.

Daarnaast is een detox kuur een goede ondersteuning bij het afvallen, om weer even een boost te krijgen door in een korte periode snel wat kilo’s kwijt te raken. Ook helpt het je op termijn op gewicht te blijven, door je betere inzichten te geven in je eetpatroon. En alternatieven te geven om gezonder te eten en drinken. Kortom, wil je beter in je vel zitten, met meer energie, doe dan een detox kuur!

Smooties

Positieve effecten detox kuur

Een detox kuur levert je, naast een gereinigd, ontgift lichaam, nog veel meer op. Het heeft namelijk ook positieve effecten op je huid, die van binnenuit een boost krijgt en veel meer gaat stralen. Ook, omdat je de schadelijke stoffen, die energie vreten, uit je lijf jaagt, krijg je weer veel meer energie. Dit stimuleert weer om meer te gaan bewegen of nieuwe dingen aan te pakken. Je voelt jezelf als herboren, en het kost je geen extra tijd, omdat je juist een tijdje minder eet, snackt en snoept. Dit helpt dan ook mee om je te laten afkicken van je suikerverslaving.

Ook helpt een detox kuur je om gewicht te verliezen. Wel is het dan belangrijk, omdat een detox kuur vaak een heftige, maar tijdelijke, periode is (meestal ongeveer één, tot anderhalve week), om daarna een gezonder voedingspatroon te introduceren. Éénmalig een detox kuur doen geeft geen lange termijn resultaten als het gaat om afvallen, als hierna de oude levensstijl weer opgepakt wordt.

De detox producten:

Detox thee

De detox thee is een efficiënte manier om je lichaam te ondersteunen in het reinigingsproces. Detox thee is verkrijgbaar in verschillende smaken, maar de basis is plantaardig. Er wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van kruiden, groenten of fruit met een ontgiftende werking. Qua fruit kan je dan denken aan bijvoorbeeld citroen of aardbei, groenten zijn met name groene bladgroentes en komkommer, maar ook gember, en kruiden als munt en aloë vera. Vaak worden er combinaties gemaakt met andere kruiden die een gunstige werking hebben op je gezondheid, zoals bijvoorbeeld brandnetel, kardemom, kurkuma.

Detox thee is verkrijgbaar in kant-en-klare verpakkingen, waardoor het eenvoudig verkrijgbaar is en in alle prijsklassen. Iedereen kan een betaalbare detox thee vinden. Een verse, zelf-gemaakte thee heeft over het algemeen wel een sterkere ontgiftende werking, vanwege de versheid van de ingrediënten. De werkende stoffen in de groenten, fruit of kruiden zijn dan nog sterk aanwezig.

Detox water

De detox water is ook een heerlijk verfrissend alternatief voor de reguliere frisdranken of vruchtensappen, waar enorm veel suikers inzitten. Detox water is gewoon water, verrijkt met de vruchten, groenten en/of kruiden met een ontgiftende werking. Er zijn kant-en-klare varianten beschikbaar in de supermarkten bijvoorbeeld, maar let goed op wat je koopt! Bijvoorbeeld het zogenaamde ‘vitamin water’ bevat nog een aanzienlijke hoeveelheid verborgen suikers, waardoor het lang niet zo gezond is als het klinkt. Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten.

Bij de betere natuurwinkel zijn wel kant-en-klare detox waters beschikbaar die inderdaad een ontgiftende werking hebben. Echter, hoe verser de ingrediënten, hoe sterker die ontgiftende werking. Dus, maak lekker je eigen detox water! Het is heel eenvoudig, voeg een aantal van de ontgiftende producten toe, en wat andere kruiden of vruchten die je lekker vindt, gewoon voor de smaak, en laat het een paar uur intrekken in de koelkast. Zorg ervoor dat je je ingrediënten goed wast, maar verder zo veel mogelijk met schil en in grote stukken in het water stopt. Zo behoudt je de meeste van nature aanwezige vitaminen en mineralen.

Groene Smoothie recept:

Voor een groene Smoothie gebruik jij groene groeneten en fruit soorten. Deze ingrediënten worden rauw in de blender of met de staafmixer gepureerd tot een dikke maar wel drinkbare sap. Met de ingrediënten kun je variëren naar je eigen smaak. Je kunt een groene Smoothie verrijken met verschillende Superfoods, zoals: Goji bes, Chia zaagjes of acaibesjes. Een lekkere en goed vullende groene Smoothie is bijvoorbeeld deze avocado – spinazie Smoothie.

Benodigdheden zijn:

  • 1 avocado geschild zonder pit
  • 150 g gewassen spinazie
  • 1 kiwi in stukken, zonder schil
  • Een theelepel Superfoods
  • Water om te mengen

Detox kuur: effecten op de lange termijn

Detox theeEen detox kuur kan je toepassen als een intensieve kuur van bijvoorbeeld een week, om even echt je lichaam een boost te geven en goed te reinigen. Je kan ook gedurende een langere periode je dagelijkse voeding aanpassen en aanvullen met dagelijkse detox thee of detox water. Hoe je je detox kuur wilt aanpakken, het geeft je hoe dan ook meer inzicht in wat je eigenlijk precies eet en drinkt, en de effecten daarvan op je lichaam.

Daarnaast vergroot je je kennis op het gebied van (verborgen) suikers, e-nummers, en krijg je ook tips op het gebied van gezondere, glutenvrije en vegetarische alternatieven. Je bent beter in staat etiketten te ontcijferen en dit helpt je om bewuster je boodschappen te doen. Ook weet je beter wat je kunt doen om bijvoorbeeld af te vallen en op gewicht te blijven. En heb je meer energie, een beter slaappatroon en zit je gewoon lekkerder in je vel. Detoxen iets voor mij? Jazeker!

Meer inspiratie voor detox recepten!

Zoals ik het heb gezegd, je hebt discipline en zelfbeheersing nodig voor een succesvolle detox dieet . Het help je ook mee als je genoeg variatie kunt vinden voor salades en Smoothies om te voorkomen dat je dagen lang hetzelfde hoeft te eten en te drinken.

In de E-book van Diana Verbeek vind je hierbij de juiste ondersteuning. Namelijk zijn er in dit boek niet minder dan 125 groene Smoothie recepten met handige extra bonussen van 75 fruitsmoothies, 21 gezonde recepten en ook nog recepten voor Superfoods. Zo zorg je ervoor dat je tijdens je detox kuur toch kunt genieten van lekkere en gezonde variaties. De recepten kun je downloaden als je op de groene knop gaat klikken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.