Hoe maak je je goede voornemens waar bij afvallen?

Hoe maak je je goede voornemens waar bij afvallenHoe maak je je goede voornemens waar bij afvallen? En als je weet hoe het werkt waarom zou je nog tot 1 januari wachten? Namelijk deze dag is er ook maar één uit de 365! Wat je nodig hebt voor succes is zeker niet afhankelijk van één datum!

Maar waar is het dan wel van afhankelijk? Deze vraag heb ik mezelf al vaker gesteld in de afgelopen jaren. Omdat er ging namelijk heel veel mis voordat ik doorhad wat ik fout deed.

Je kent wel de bekende goede voornemens zoals afvallen, gezond eten en meer sporten, die ten duur toch slecht gaan aflopen. Het is heel frustrerend. En je kunt wel raden dat uit frustratie belandde ik weer op de bank met zakken chips en koek.

Dat ik inmiddels slank door het leven ga is te danken voor een uitgebreide vooronderzoek en een uitstekend receptenboek. Maar voordat je nog iets zou bestellen lees mijn ervaringen om te beslissen dat dit iets voor jou is?

Heb je nieuwe of oude voornemens?

Meer dan de helft van de Nederlanders begint het nieuwe jaar met de nieuwe of juist de oude voornemens. Niet voor niets want wat je vorig jaar niet kon waar maken zou je dit jaar moeten lukken. Ja toch?

Op zich maakt het ook niet uit wat je wilt. Zou dat stoppen met roken, afvallen, sporten, gaan studeren of of zuiniger leven zijn? De technieken zijn gebaseerd op gedragsveranderingen en die kan je overal voor toepassen.

Wat maakt het verschil tussen slagen en falen? Je hoort weleens mensen zeggen dat als je het écht wilt dan zal het lukken. Maar ligt het alleen maar aan je wil of komt er meer bij te kijken?

Na vele jaren zonder resultaten weet ik nu wat de cruciale punten zijn om je goede voornemens wel een kans van slagen te geven?

Terugblikken

Goede voornemers hebben een lange geschiedenis en ze veranderen continue met de jaren. Hier vind je een overzicht van goede voornemens:

Na de Tweede Wereldoorlog

Toen waren de goede voornemers nodig voor opbouwen van het land, zoals hard werken en meer doen. Mensen waren gefocust om een vaste baan te krijgen en een solide opstelling op de werkvloer. Ook een hechte band binnen de gezin werd steeds belangrijker.

De aankomende decennia ’s stonden voor een zuiniger leven met minder spullen kopen. En voor het eerst in 1980 was roken niet zo aantrekkelijk meer. Er kwamen steeds meer berichten in het nieuws dat roken is schadelijk voor de gezondheid.

Vanaf de jaren 80

Langzamerhand stookten nieuwe voornemens de kop op: stoppen met roken en lijnen werd de nieuwe trend. Deze twee voornemens blijven standvastig terugkomen en ze staan tot de dag van vandaag boven aan de lijst.

Na 2005 bijkomende wensen zijn naast afvallen, meer bewegen en gezond eten. Deze voornemens hebben veel te maken met de gezondheidsidealen wanneer slank en sportief zijn is een must have geworden. Vrijwilligerswerk en meer sociaal zijn speelt een grote rol vanaf de Millennium.

Vanaf 2010

De ideale uiterlijk wordt gecombineerd met de gezonde en gelukkige innerlijk. Mindfulness is hip, yoga, ontstressen en mediteren moet je leren. En je belooft het plechtig aan jezelf om dat ook te doen bij je volgende goede voornemens!

Stoppen met roken

De 9 meest voorkomende goede voornemens

In 2017 waren twee derde van de goede voornemers te maken met sporten, gezond eten en zelfontwikkeling. Waarvan afvallen boven aan de lijst stond.

Het is geen wonder dat afvallen behoort tot de meest noodzakelijke veranderingen tegenwoordig. Omdat bijna de helft van ons land worstelt met overtollige vet aan het lijf.

Voornamelijk kan je je zelf pas in goede gezondheid prijzen als je de volgende zaken onder controle hebt. De onderdelen van een gezonde levenswijze zijn dus deze 4 pilaren: gezond eten, voldoende slapen, sporten en niet roken of alcohol gebruiken.

Dit zijn de 9 meest voorkomende goede voornemens van 2017:

 1. afvallen
 2. stoppen met roken of drinken
 3. sporten
 4. leren/ studeren
 5. meer geluk, minder stress
 6. meer tijd nemen voor familie en vrienden
 7. de financiën beter behersen
 8. socialer zijn, iets teruggeven aan anderen
 9. stoppen met goede voornemens die geen kans maken om te slagen

De 7 meest gemaakte fouten

Uit de statistieken blijkt dat ongeveer driekwart van de bewolking doet weleens mee aan goede voornemens. Helaas zijn er maar 20% die zo’n persoonlijke verandering tot een succes brengen.

Als je deze artikel leest dan is de kans groot dat je behoort tot de meerderheid zoals ik al die jaren. Hieronder vind je de 7 struikelblokken wat ik zelf ook heb gehad en die je in de weg kunnen staan:

 1. Uitstellen, leef vandaag in het hier en nu. Ga niet piekeren over de gemaakte fouten en ga ook geen onrealistische verwachtingen hebben voor de toekomst. Wat je vandaag doet wordt morgen je verleden en heeft invloed op je toekomst.
 2. Overschat je eigen vermogen niet en onderschat ook niet de tegenslagen en de verleiding waar je mee te maken krijgt.
 3. Een harde aanpak en jezelf straffen als het een keer tegen zit en je niet aan de afspraken houdt leidt tot negatieve gevoelens. Belonen voor vooruitgang werkt motiverend!
 4. De sociale omgeving heeft een slechte invloed op je. Als je vrienden en familie jou op een beter idee willen brengen en er worden veel ongezonde voedingsmiddelen in huis gehaald terwijl je wilt afvallen, dan wordt het extra moeilijk om te slagen.
 5. Je bent er nog niet klaar voor. Wanneer je een verandering in je leven wilt brengen dan moet je er daadwerkelijk er klaar voor zijn. Als je nog niet genoeg pijn hebt ervaren in je huidige situatie of je motivatie om iets te bereiken niet sterk genoeg is.
 6. Negatief denken zal je niet vooruit helpen. Ga altijd ervan uit dat je het kan waardeer je inspanningen!
 7. Jou voornemen is niet concreet en duidelijk genoeg. Jouw einddoel moet helder en duidelijk zijn en de manier hoe je dit wilt bereiken. Je hoeft niet alle details van te voren weten als maar de hoofdlijnen bepaald zijn.

3 oorzaken van een mislukking

 1. Te veel kijken naar de resultaten en te weinig aandacht geven aan het gedrag van nu.
 2. Aan de slag gaan zonder goede structuur maakt alles onoverzichtelijk. Ongeduldig zijn is een slechte eigenschap als je iets nieuws wilt aanleren. Deze twee samen zijn de killers van al jouw plannen.
 3. Het zit in onze natuur dat een verlies raakt ons twee keer zo hard dan een vergelijkbare winst. Als je een verandering in je leven wilt doorvoeren dan moet je de vertrouwde, oude gewoontes loslaten.

Wat is een goede voornemen?

Heb je ook weleens gaan lijnen omdat je vriendin wilde afvallen? Ik zie vaak dat mensen doen mee aan goede voornemens vanuit de invloed van hun sociale omgeving. Je neigt ook eerder willen stoppen met roken als je baas vertelt dat dit zijn goede voornemen is. Je doet mee uit solidariteit of omdat je daardoor beter in de baan valt.

Maar is deze tactiek eindelijk effectief? Als je vriendin het niet volhoud of je ergens anders gaat werken, zullen deze voornemens zich niet meer stand houden. Je mist met deze manier de basis  om door te zetten en dat is de innerlijke motivatie en drijfveer. Je moet namelijk zelf achter je beslissing staan en doorzetten ook als niemand meekijkt.

Maar wat is dan een goede voornemen? Een goede voornemen is wat jou aanspreekt. Dat is niet iets wat een ander je heeft ingefluisterd. Een goede voornemen is een wens die opkomt in je hoofd en goed voelt in je buik, waar je volledig achter staat. Maak het zo concreet mogelijk. Gebruik hierbij geen woorden zoals ‘nooit’ of ‘altijd’ want hier maak je het extra moeilijk mee. Een goede voornemen is bijvoorbeeld ‘gezond gaan eten’ in een plaats van ‘nooit meer snoepen’.

Afvallen

Stappenplan

Eerst moet je bewust worden van je eigen gedrag en de foute patronen herkennen. Dit is heel belangrijk want dan weet je pas wat je anders moet doen. Als je bijvoorbeeld de hoofdmaaltijden overslaat omdat je op dieet bent, maar ongecontroleerd kleine hapjes neemt als tussendoortjes zou je meer calorieën binnen krijgen dan je denkt. Verborgen suikers en slechte koolhydraten zijn maar lastig te herkennen.

Wees eerlijk tegen jezelf en ga de pijnpunten na. Hoe belangrij is voor jou deze goede voornemen? Wat heb je ervoor over? Wat ben je bereid ervoor te doen en laten?

Stel een concreet en helder doel op en bepaal ook de tijd die je nodig hebt om deze doel te behalen. Hoe concreet de voornemen, hoe groter de kans op succes! Je kunt het beste je doel opschrijven en een plan maken hoe je dit wilt realiseren. Plan je doel realistisch en in kleine stappen uitvoerbaar, bijvoorbeeld:

 1. Begin de dag met een gezond ontbijt.
 2. Neem in een plaats van frisdrank, water.
 3. Als je af en toe snoept neem alleen wat je echt lekker vind.
 4. Na een uitgebreide feestmaltijd compenseer de extra calorieën bij de volgende maaltijd met  een lichte salade.
 5. Drink 1 of 2 glaasjes wijn alleen bij feest of in het weekeind.
 6. Beweeg zo veel als het kan: ga met de fiets naar je werk, neem de trap in een plaats van de lift of ga wandelen.

Hoe maak je je goede voornemens waar bij afvallen?

 1.  Jou successen moeten meetbaar zijn, bijv.: in 3 maanden 10 kg afvallen. En dit moet je ook meten. Let wel dat je dit maar een keer in de week doet bijvoorbeeld in de weekenden. Dagelijks op de weegschaal staan zal je demotiveren.
 2. Beloon jezelf als het goed gaat en vier successen. Je hoeft niet alles perfect te doen om je doelen te behalen. Wanneer je een slechte dag hebt kan je teugvallen in je oude patroon. Accepteer het en ga vervolgens door alsof er niets ergs is gebeurd. Maak van je oude slechte gewoonten een uitzondering in een plaats van een levensstijl.
 3. Alles is mindset en je ego zal je het niet makkelijk maken. Wees op je hoede en laat geen sabotage toe! Onthoud dat angst is een slechte raadgever en de enige waar je bang moet zijn is de angst zelf. Voldoende slaap helpt dat je je sterk genoeg voelt om door te zetten.

Wat heb jij nodig voor behalen van succes?

Je hoort weleens mensen alles en nog wat te roepen. Volgend jaar doe ik zo, ga ik sporten, stop ik met roken, beklim ik de Mount Everest. Maar uiteindelijk gaat het jaar voorbij en er is nog daadwerkelijk niets gebeurd. Hoe kan dat dat er van de meeste wensen niets uitkomt? Dat komt omdat al deze uitspraken missen de diep gewortelde verlangens.

Verlangen

VerlangenEr is een groot verschil tussen willen en kunnen. Je kunt pas iets veranderen als je verlangen ernaar groter is dan de comfort en de zekerheid waar je je op dit moment bevindt.

De angst dat er niets verandert is groter dan de angst dat je faalt of dat je pijn moet lijden om je doel te behalen. Je hebt er maar één goede voornemen nodig waar je volledig achter staat.

Focus

FocusAls je een heldere doel hebt die je wilt behalen dan moet je je hierop focussen. Ga geen lange wenslijst maken maar kies er één concreet doel waar je bereid ben elke dag aan werken. Focus je vooral op het veranderen van je gewoontes en geef geen aandacht en energie daaraan wat je NIET wilt.

Heb je een te grote doel voor je ogen? Dan moet je dit in hapklare kleine stukjes hakken. Focus je eerst op je subdoel en stuur bij waar dat nodig is om richting je einddoel blijven bewegen.  Doe dagelijks kleine stapjes in de goede richting en houd het vol.

Volhouden

VolhoudenVoordat je een nieuw gedrag aanleert moet je het vaak herhalen. Eerst stuur je deze proces bewust en als je het volhoudt, dan maken je hersenen hier een gewoonte van. Gemiddeld heb je 3-6 weken nodig om je oude gewoonte vervangen met een nieuwe.

Steun

SteunDeel je goede voornemen met je omgeving en luister naar tips en ervaringen maar blijf kritisch. Wat bij een ander niet heeft gewerkt betekend niet dat bij jou ook niet zal werken. Je kunt leren van andermans ervaringen maar laat je niets van wijs maken.

Zoek mensen die positief zijn en jou steunen bij tegenslagen. Let wel op dat je niet veel omgaat met negatieve mensen want die kunnen ervoor zorgen dat je het opgeeft.

Leef je bewust of onbewust?

Iedereen wilt bewust leven, bewust beslissingen nemen en we denken dat we de controle hebben over onze doen en laten. Maar het blijkt wat we maar ongeveer 5% van onze gedrag bewust plannen. De resterende 95% doen we op de automatische piloot. Dit verklaart waarom een nieuw gedrag aanleren zo lastig is. Je moet dit namelijk doorgeven aan je onderbewuste en dat kost tijd en discipline.

Aangeleerd gedrag wordt automatisch uitgevoerd zodra die met de juiste manier wordt getriggerd. Dit heeft weinig te maken met je vrije wil. Het zijn patronen die je lichaam en geest gewend zijn. Gelukkig wat je aanleert kan je ook weer afleren!

Maar hoe leer je een ander gedrag aan? Een ander gedrag wordt pas werkelijkheid als het in verbinding staat met je dagelijkse bezigheden. Je moet je visie (wat jij wilt) en je actie (wat jij doet) met elkaar verbinden. Omdat wij grotendeels op de automatische piloot leven zal dit moeite, energie en tijd kosten.

Voor het veranderen van  je oude gewoonten heb je wilskracht nodig. Maar op de lange termijn heb je helaas niet genoeg aan pure wilskracht. Je moet je automatische piloot aanpassen.

De automatische piloot

Als je wilt weten: hoe maak je je goede voornemens waar? Dan moet je eerst je automatisch gedrag afleren en een nieuw gedrag aanleren. Je doet namelijk de dagelijks terugkerende handelingen zonder na te denken, automatisch. Dit is noodzakelijk om je hersenen te ontlasten wanneer je terugkerende bezigheden moet uitvoeren. Dit gebeurd onder andere bij autorijden, lopen, lezen, eten en boodschappen doen.

Het is fantastisch dat je niet bij elke stap na moet denken en een boek letter voor letter hoeft te lezen. Het probleem ontstaan alleen als je opeens een Arabisch boek zou willen lezen. Dan moet je eerst deze kennis in je hoofd planten.

Wil je gaan sporten? Dan moet je je spieren activeren en de tijd geven dat ze eraan wennen.  Wanneer je elke avond na je werk op de bank zit, dan pak je waarschijnlijk automatisch ook iets lekkers erbij. Maar als je wilt afvallen, dan moet je bewust andere boodschappen in huis halen en zelf je eten klaarmaken. Als je al een lange tijd op afhaalmaaltijd leeft dan is dit wel een behoorlijke stap.

Hoe maak je je goede voornemens waar bij afvallen? Dit zal jou alleen lukken als je de juiste mindset hebt.

Wat is mindset?

Wij hebben vaak over mindset en hoe belangrijk is om de juiste mindset te hebben om je doel te bereiken? Maar wat is dat eigenlijk en hoe kom je eraan?

Een mindset is een manier van denken, de overtuiging die we maken over onze vaardigheden en kwaliteiten. Dit is een belangrijke deel van je persoonlijkheid. Alleen waar je in gelooft kun je waarmaken. Daarom is jouw mindset bepalend voor alles wat je doet en hoe je het doet. Je kunt er verschil maken tussen twee soorten mindset:

 1. Een op groei gerichte mindset is gericht op ontwikkeling en zet door bij tegenslagen. De successen van anderen zullen hem inspireren en hij staat open voor opbouwende kritiek. Met een groeimindset wil je nieuwe dingen leren en uitproberen.
 2. Volgens de fixed mindset zijn intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren feiten. Iemand met een fixed mindset geeft makkelijk op bij tegenslagen en is bang om dom over te komen. Negatieve gevoelens en uitingen zijn de kenmerken, zoals jaloezie, schaamte en perfectionisme.

Een groei gerichte mindset kan je stimuleren om het harde werk benoemen in een plaats van iemands zijn intelligentie of resultaten. Je kunt ook je eigen mindset bijslepen met lezen en jezelf onderwijzen.

Als je een nieuwe gedrag wilt aanleren en wilt afvallen dan heb je een groei gerichte mindset nodig. Want zonder de juiste motivatie en mindset zal je je doelen niet behalen.

Ben Tiggelaar: ‘ Als een project slaagt heb je wat verdient, als een project mislukt heb je wat geleerd.’

Wie is de baas in je hoofd?

Als je afvallen benadert vanuit een psychologisch perspectief in een plaats van fysiologisch, wordt er een en ander duidelijk. Afvallen is niet alleen maar calorieën tellen want dan zouden meer mensen hun ideale gewicht bereiken.

Op dat moment dat je opeens minder gaat eten zullen jou zintuigen dit waarnemen. De hypothalamus in je hersenen opmerkt de tekort en trekt aan de bel: je moet meer eten! Hierdoor ga je ook meer eten en behaal je je resultaten niet. Daarom kan je in plaats van plotseling veel minder calorieën eten, beter iets minderen met calorieën.

De noodkreet: honger ontstaat dus in je hoofd en niet in je maag. Dit is een systeem in de hersenen die leert, anticipeert en reguleert. Bij drastisch minderen van calorieën zal je continu honger gevoel hebben. En dit is niet handig als je wilt afvallen. Het is goed om te weten dat deze zijn neppe meldingen waar je je niet op kunt vertrouwen. Maar stel dat je de verleiding moet weerstaan. Hoe pak je dit aan?

Psychische problemen

Hoe ga je om met verleidingen?

Je kunt alles goed op een rijtje hebben maar als je niet leert de verleidingen te weerstaan dan is het allemaal voor niets geweest. Je kunt een tijdje situaties omlopen waar je van te voren weet dat de kans groot is om deze verleidingen tegen te komen. Maar op de lange termijn is dit niet mogelijk.

Gelukkig is zo verleiding meestal na 15 minuten voorbij. De beste manier om de verleiding te weerstaan is door jezelf af te leiden. Hou jezelf bezig met dingen en mensen die de beste aansluiten aan het nieuwe gedrag die je wilt aanleren. Als spoten en afvallen jou voornemen is dan kan je beter niet bij iemand aankloppen die zijn vrije tijd het liefst doorbrengt voor de tv met de koekjestrommel.

Helaas zijn er ook situaties wanner afleiding niet voldoende werkt. Om te voorkomen dat je stressniveau oploopt en je jezelf grenzeloos laat gaan kan je deze techniek toepassen:

 • Merk op wanneer je met een verleiding te maken krijgt en accepteer dat het zo is.
 • Handel niet meteen maar aanvaard de gedachte en het gevoel zonder afleiding.
 • Bekijk die van een afstand en denk eraan dat je zelf kunt bepalen welke beslissing je neemt.
 • Denk aan je voornemen en visualiseer je doel die je wilt bereiken met positieve associaties.

Wat is de beste afleiding?

Naar mijn mening is de beste afleiding als je jezelf op je gemakt stelt in elke situatie. Je laat toe om te zijn wie je bent en accepteert je fouten en imperfectie.

Wees dankbaar en voel dankbaarheid voor de kleinste dingen die je tegenkomt. Neem de besluit om voor het positieve te gaan en zoek dit op in alles en iedereen. Richt jezelf op mensen en niet op dingen!

Ga voor liefde en geluk zonder oordeel. Besteed meer tijd in je relaties en leer nieuwe mensen kennen. Verspreid liefde want wat je geeft zul je terugkrijgen.

Mediteren is een goede manier om van je stress en frustraties af te komen. Het houd je gezond en het maakt je hoofd leeg. Bovendien kun je dit overal toepassen.

Voel je vrij van binnen en geef aandacht aan dingen die je voldoening brengen. Hou van jezelf!

Je zult wel zien dat met deze instelling heb je niet meer de behoefte om jezelf helemaal vol te proppen met voedsel, omdat je niet zo snel gaat eten uit verveling of emotie.

Een nieuw gedrag aanleren

Je zou je kunnen afvragen hoe je de automatische piloot kan bijsturen en hoe ontstaan gewoontes waar je blij van wordt? Dit is mogelijk en slechts in 4 stappen uitvoerbaar. Je kunt je hersenen herprogrammeren. In feite ga je eerst de ongewenste gewoonten opsporen en vervangen door de gewenste gedrag.

 1. De basis – onbewust en onbekwaam, je moet eerst erachter komen wat jij fout doet.
 2. Bewust en onbekwaam – Bewust worden van het ongewenste gewoonte, maar nog niet kunnen vervangen door een nieuwe.
 3. Bewust en bekwaam – Je ben bewust wat je wilt veranderen en met een beetje aandacht en moeite lukt het ook om dit te vervangen door de nieuwe gewenste gedrag. Nu moet je doorzetten en herhalen, herhalen en herhalen.
 4. Onbewust en bekwaam – Gefeliciteerd, je hebt je doel bereikt! Je hebt een nieuw gewoonte aangeleerd, die je zonder moeite automatisch kunt toepassen.

Van gedachte naar gedrag

Mijn grootste probleem was dat ik vele jaren dezelfde heb gedaan terwijl ik wat anders wilde bereiken. Keer op keer heb ik me voorgenomen dat deze keer zal lukken.  Ik wilde 10 kilo afvallen en wilde mijn leven veranderen maar uiteindelijk kwam ik nog 3 kilo’s aan en werd ik steeds wanhopiger.

Gelukkig had ik een goede vriendin die Psychologie studeerde mijn verteld wat ik fout deed. Tot die tijd heb ik de schuld gegeven aan alles en iedereen. Het was niet de goede dag, het weer zat tegen of mijn kind was jarig in het weekeind.

Dit zijn gebeurtenissen waar ik niets kon doen. Met mijn manier van denken heb ik mezelf in de slachtofferrol gezet en uiteindelijk at ik de helft van de verjaardagstaart op.

Volgens mijn vriendin deed ik dit met mijn gedachten en dat moest veranderen. Namelijk hoe je denkt zo zal je je voelen. En hoe je voelt zo zal je handelen. Ik gedroeg mij naar mijn gedachten en heb ik keer op keer en fiasco bezorgd aan mijn goede voornemens.

Het is misschien gek om te zeggen maar als ik mezelf deze ellende kon aanpraten dan kon ik mezelf ook gelukkig praten of niet? Dit was bij mij de keerpunt dat ik erop ging letten hoe ik over dingen moest denken. Ik zette mijn doel in de middelpunt en ging op mijn gedachten letten.

Het klink misschien makkelijk maar dat was het niet. Inmiddels ben ik afgevallen en ben ik bezig met dezelfde techniek om mijn leven een andere wending te geven. Bij het afvallen heb ik heel veel steun gehad de Afval Receptenbijbel van Oscar Helm.

De do’s en don’ts bij gedragsveranderingen

De do’s

GedragsveranderingenBlijf positief ook als je een tijdje geen vooruitgang kunt zien. Alles komt op zijn tijd, soms sneller en soms minder snel. Volhouden hierbij is een schone zaak.

Neem voldoende rust en slaap genoeg want dan heb je meer geduld en energie om tegenslagen op te vangen.

Zorg voor ontspanning en vier je successen.

Crisisplan maken voor valkuilen. Zo kan je je bereiden op de slechtste scenario’s. Namelijk in onverwachte en vooral stressvolle situaties neemt de automatische piloot over van je bewustzijn.

Positieve emotie koppelen aan je goede voornemen. Hou je einddoel voor het oog, voel en visualiseer dat wat je wilt realiseren. Zoom in op de fijne gevoelens die horen bij het behalen van je doel.

Leid je leven vanuit een vast patroon met veel automatismen. Zo zal je geen moeite moeten doen voor de dagelijkse ritueel en houd je meer energie over om je goede voornemens tot een succes brengen.

Wees dankbaar en richt je op dingen die je gelukkig maken!

De don’ts

Stel geen onhaalbare doelen. Bijvoorbeeld in een hele korte tijd extreem hoge resultaten boeken wan dat zal je niet lukken.

Put je lichaam niet uit met te weinig eten of te veel sporten. Je hebt je kracht juist nodig om door te zetten.

Ga niet alle vetten schrappen. Vetten leveren niet alleen maar energie maar die heb je ook nodig om bepaalde vitaminnen te oplossen. Zonder vetten kunnen vitamine A, D, E en K zich niet verplaatsen in het lichaam. Eet dus liever in kleine hoeveelheid onverzadigde vetten en vooral omega-3 vetzuren.

Geloven in wonderen en wondermiddelen is in feite jezelf voor de gek houden. Alles wat te mooi lijkt te zijn, is het vaak ook zo! Gebruik maken van vetverbranders of overmatige sauna bezoeken zullen geen langdurige resultaten geven.

Een drastische aanpak zoals een crashdieet zal je niet vooruit helpen. Na deze dieet kom je snel weer terug op je oude gewicht of zelfs kom je meer aan. Dit is de welbekende jojo effect, die werkt maar op de korte termijn.

Jezelf iets verbieden werkt averechts en leidt onmiddellijk naar hunkeringen. Dit is een psychologisch effect die geen nee kent. Hoe harder je bezig bent met dingen die je niet wilt, zul je juist diegene op je pad krijgen. Wat je aandacht geeft, blijft groeien.

Ondersteuning bij afvallen

Omdat afvallen een hardnekkig probleem is kun je nooit te veel van hulpmiddelen inzetten om te slagen. Niet voor niets is er maar één op de acht mensen die ook daadwerkelijk zijn doel bereikt en afvalt. Nu dat je weet met welke manier je de beste kunt afvallen is het ook verstandig om ondersteuning te zoeken in je dagelijkse eetpatroon.

Zoals ik al heb gezegd heb ik heel veel hulp gehad bij het afvallen aan het Afslank Receptenbijbel. In een klap van een ongezonde eetpatroon naar gezonde is erg moeilijk. Ik had veel last van tijddruk, stres en vermoeidheid. Met deze receptenboek hoefde ik niet elke keer de hele internet afgaan om uit te zoeken wat ik moest maken.

Wat mij de meeste heeft geholpen is dat ik 4-5 dagen van te voren kon plannen wat wij gingen eten. De Afslank receptenbijbel bevat namelijk 100 recepten met dag en weekmenu’s inclusief boodschappenlijst. Met deze manier heb ik ook mijn kinderen goede eetgewoontes aangeleerd wat ik erg belangrijk vindt.

Inmiddels pas ik deze methoden toe in de dagelijkse leven en varieer ik de gerechten uit de receptenboek met andere ingrediënten. Omdat deze recepten erg lekker zijn en makkelijk te voorbereiden, vormen ze bij ons een goede basis van een nieuw levensstijl.

De Afslank Receptenbijbel is niet alleen nuttig bij afvallen maar ook een goede inspiratie als je gezond wilt eten. En het is leuk om als cadeau te geven!

banner

De meeste mensen houden zichzelf aan de afspraken die ze met anderen maken maar niet aan de afspraken met zichzelf. Als je leven een zooitje is dan is het tijd om de bezem door je leven te halen. Besef dat tijd is eindig. Wees er zuinig mee en besteed die nuttig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.