Wil je afvallen? Tel je hormonen, niet je calorieën!

Tel je hormonen niet je calorieenTel je hormonen, niet je calorieën!

Hoeveel jaar ben je al op dieet? Als je net zoals de meeste mensen gewichtsverlies wil nastreven, dan heb je waarschijnlijk al heel lang een dieet gevolgd met weinig effect. Waarom zou je ervoor kiezen om een ​​mislukte strategie te blijven volgen voor maanden, jaren of zelfs een decennium?

Zoals Albert Einstein zei, is de definitie van waanzin “hetzelfde keer op keer doen en verschillende resultaten verwachten.”

Voorkom stress: tel je hormonen, niet je calorieën!

Het probleem? Beperk jezelf tot een strikt dieet is een oplossing die niets doet om positieve gedragsverandering te ontwikkelen. Gedragsverandering is misschien niet sexy, maar het is wel nodig als je je ideale lichaamsgewicht wilt bereiken. De meeste diëten zijn afhankelijk van het tellen van calorieën, wat een vreselijke activiteit is die de vreugde uit het eten zuigt. Hier zijn 5 redenen waarom je zou moeten stoppen met het tellen van calorieën.

– Je geschatte caloriebehoefte is waarschijnlijk verkeerd

Je metabolisme (BMR) is het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt. In werkelijkheid gaat dit aantal je niet veel goed doen, omdat je BMR slechts 70% van je dagelijkse calorieverbranding uitmaakt, terwijl de andere 30% wordt bepaald door je activiteitsniveau.

Je metabolisme wordt beïnvloed door een groot aantal factoren, waaronder je geslacht, leeftijd, lichaamstype, stressniveaus, voeding, hormonen, hoeveelheid slaap en nog veel meer. Met zoveel variabelen in het spel die ertoe kunnen leiden dat je stofwisselingssnelheid van dag tot dag varieert, is het onwaarschijnlijk dat het tellen van calorieën je een nauwkeurig doel geeft waarnaar je wilt streven.

– Calorieën zijn vaak onnauwkeurig

Een kilocalorie, of Kcal in verkorte vorm, is een maat voor de hoeveelheid energie in het voedsel dat je eet. Een kilocalorie bevat genoeg energie om de temperatuur van een kilogram water met 1 graad Celsius te verhogen. Een kilogram bevat 1000 gram en een kilocalorie bevat 1000 echte calorieën. Bijna 1 op de 5 calorieën in het restaurant is verkeerd, met een onderschatting van 100 calorieën.

Als je meerdere keren per week uit eten gaat, zou dit je hele calorietelling zinloos kunnen maken.

– Je onderschat je portiegroottes

Kun je het verschil tussen 100 gram en 250 gram zien? En 80 gram rundvlees? Of 1 kop en 1/2 kop pasta? Ben je nauwgezet elke portiegrootte van je huisgemaakte maaltijden aan het meten? Zelfs als je de nauwkeurigheid zou kunnen garanderen, wil je dan echt de rest van je leven zo’n saaie activiteit blijven uitvoeren?

– Calorische kwaliteit > Calorische hoeveelheid

Je hebt waarschijnlijk het gezegde gehoord “een calorie is een calorie”, maar nieuw onderzoek suggereert dat dit misschien niet het geval is. Onze lichamen verbruiken bijvoorbeeld meer energie (verbranden meer calorieën) bij het verteren van bonen dan bij granen. Alle calorieën worden niet op dezelfde manier gemaakt.

Elke macronutriënt heeft een ander effect op je stofwisseling en hoe verzadigt je bent na elke maaltijd. Heb je ooit gemerkt dat als je een biefstuk eet, je urenlang gelukkig en vol zit, maar als je een stuk pizza eet, heb je binnen 2 uur weer honger (ondanks het feit dat de pizza waarschijnlijk veel meer calorieën bevatte) )?

Dit is het grimmige verschil tussen een dieet met veel vet en veel koolhydraten. Vet heeft meer tijd nodig om in je lichaam te verteren dan koolhydraten, ongeacht het aantal calorieën, dus je kunt je het beste concentreren op het eten van natuurlijke, gezonde vetten die je lichaam verzadigen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je te veel zal eten.

– Het tellen van calorieën is stressvol

Heb je ooit meer calorieën gegeten dan je in de loop van de dag was toegewezen en voelde je je gestrest en depressief? Als dat zo is, moet je nu stoppen met het tellen van calorieën omdat je alleen maar een selffulfilling prophecy voor jezelf creëert. Het benadrukken van je dieet werkt averechts, omdat stress direct gekoppeld is aan gewichtstoename.

calorieen tellen

Moeten we anders denken over calorieën tellen?

De Britse fitness blogger Lucy Mountain wil de manier waarop we denken over het tellen van calorieën veranderen, en ze gebruikt handige visuele voedselvergelijkingen om haar punt te bewijzen. Kijk hier voor de foto’s. Mountain legt haar punt uit in een reeks foto’s die zogenaamde ‘gezonde’ snacks naast slechte snacks plaatst.

Zo kun je jezelf kleine porties trakteren en toch binnen je dagelijkse limiet blijven. Je kunt ook over je grenzen gaan met bepaalde ‘gezonde’ voedingsmiddelen, vooral als ze veel vetten bevatten en je limiet snel overschrijden.

Misschien toch beter kiezen voor fruit gums?

Ze vergelijkt een handje amandelen met een handje fruit gums. Het aantal calorieën is precies hetzelfde. Velen zouden de amandelen kiezen voor de voedingswaarde of de smaak, wat helemaal goed is. De meesten kiezen voor de amandelen kiezen, terwijl ze de voorkeur geven aan fruit gums, omdat de amandelen hen mentaal een beter gevoel geven.

De fitnessblogger legt uit: “omdat het merendeel van mijn dieet bestaat uit evenwichtig voedsel dat vol zit met micronutriënten, heb ik er geen probleem mee om iets te eten dat minder gezond is, alleen omdat ik er dol op ben. Dit is gewoon een persoonlijke keuze en fruit gums (met mate) maken me gelukkig, waardoor ik geloof dat ze grotendeels bijdragen aan mijn algehele gezondheid. ”

Waarom hormonen er toe doen en calorieën veel minder

Calorieën zijn van belang, maar hormonen zijn belangrijker omdat calorieën hebben geen invloed op het metabolisme en hormonen wel. Calorieën bepalen niet welk soort gewicht je verliest en waar je het van kunt verliezen. Daarom hebben calorieën weinig invloed op honger, onbedwingbare trek, energie en humeur, maar hormonen hebben dat wel.

De hormonale benadering

Wanneer je begint met een hormonale benadering van gewichtsverlies, besef je dat eten een kwestie is van meer van de juiste dingen eten dan van iets anders. En omdat iedereen anders is, kunnen de juiste dingen variëren van persoon tot persoon. Misschien ken je iemand die grote hoeveelheden vet en eiwit eet, een hoop gewicht kwijt is geraakt en in staat is om dat gewichtsverlies moeiteloos te handhaven. Misschien ken je anderen die een volledig vegetarisch dieet hebben gevolgd en ook in staat waren een lichaamsverandering te bereiken en te behouden.

 Een benadering die bij je past

Al deze mensen waren succesvol omdat ze een benadering tegenkwamen die paste bij hun metabole expressie, psychologische gevoeligheden en persoonlijke voorkeuren. Maar deze mensen zijn in de minderheid. De rest van ons is niet zo gelukkig. We hebben een hoop diëten geprobeerd en kunnen de oplossing nog steeds niet vinden. Dit komt omdat de meesten van ons doorgaan met het nemen van een caloriebenadering in plaats van een hormoonbenadering bij dieetverandering.

Hoe werkt de hormoonbenadering?

De eerste stap in een hormoonbenadering is om te beginnen met het eten van niet een caloriearm dieet, maar een slimmer caloriedieet. Eet om te beginnen zoveel magere eiwitten als je wilt, zoveel mogelijk goede suikers (bijvoorbeeld appels, peren, bessen) en onbeperkte hoeveelheden niet-zetmeelrijke groenten.

Beperk alle zetmeel houdende voedingsmiddelen tot niet meer dan vijf tot vijftien happen per hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner), afhankelijk van je tolerantie.

Als je op deze manier eet leer je aandacht te besteden aan hoe hongerig je je voelt van maaltijd tot maaltijd, wat de kracht en de prevalentie van je hunkering is, en hoeveel energie je hebt. Rangschik deze sensaties op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 laag is en 10 hoog. De ideale staat is 5 of lager.

Dieet advies:

Combineer veel proteïne met koolhydraatarme groenten in maaltijden

Het belangrijkste dat je kunt doen, is voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels voor hun verzadigende effecten. Dit zijn enkele van de beste maaltijden om het lichaam verzadigt te krijgen zonder veel overtollige calorieën. Voorbeelden zijn:

  • Groenten met omelet
  • Kippenborst en gemengde gegrilde groenten
  • Extra grote zalmsalade

Voedingsmiddelen met hoge calorieën

Vermijd onverzadigbare voedingsmiddelen als de pest (dat wil zeggen suiker!). Deze voedingsmiddelen zijn een nachtmerrie voor je dieet. Niet alleen zijn ze hoog in calorieën en slecht voor je hormonen, maar ze maken het lichaam ook nog hongerig en wanhopig op zoek naar meer. Eet dus geen: suiker, wit brood, boter, rijst, chips, donuts, ijs, gebak, enz.

Drink water als een kameel

Iedereen weet dat water belangrijk is, maar meer drinken kan je ook helpen af ​​te vallen. Het is aangetoond dat water het metabolisme verhoogt en vervelende honger onbedwingbare trek te elimineren. Drink minimaal 8 kopjes per dag als afvallen je echt wilt afvallen.

water drinken

Drink appelciderazijn

Appelciderazijn heeft een aantal geweldige gezondheidsvoordelen, waaronder mensen helpen om af te vallen. Meng 2 eetlepels in water en drink 30 minuten voor de maaltijd, voor een extra gevoel van volheid.

Eet eiwitten bij iedere maaltijd

Als je op natuurlijke wijze wilt afvallen, moet je eiwitinname hoog zijn. Dit geldt vooral als je je geen calorieën telt. Eet overvloedige hoeveelheden eiwitten bij elke maaltijd!

Verwijder de meeste koolhydraten uit je dieet

Als je geen intensief trainingsprogramma of cardio op de lange afstand volgt, moet je koolhydraten elimineren. Als je geen inspannende fysieke activiteit doet, wordt het glycogeen uit de koolhydraten namelijk omgezet in vet op het lichaam. 

Kook met kokosolie

Kokosolie heeft, in tegenstelling tot andere oliën, aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert en de eetlust vermindert. In feite hebben studies aangetoond dat mensen van nature 256 minder calorieën per dag eten als ze kokosolie consumeren. Pas echter op voor de hoeveelheid dat je gebruikt, omdat het een hoog aantal calorieën bevat. 

Slaap voldoende

Zoals eerder vermeld, is de hormonale gezondheid zeer belangrijk voor een stabiel gewichtsverlies. De grootste factoren die hormonen beïnvloeden zijn voeding en slaap. Zorg voor een minimum van 8 uur slaap per nacht. Elke uur minder dan dat is een teken dat er iets moet worden opgelost in je leven en/of dieet. 

Gebruik je hand als maatstaf voor je porties

Een stuk minder stressvolle manier dan calorieën tellen om bij te houden hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je op een dag eet is het gebruiken van je hand. Aan de hand van de grootte van je hand of vuist kun je bepalen hoe groot je portie zou moeten zijn. Ga uit van de volgende hoeveelheden:

Eiwitten: eet tijdens iedere maaltijd 1 handpalm met producten die veel eiwitten bevatten zoals, kip, vis, eieren, kwark etc.

Groenten: eet minimaal drie keer op een dag groenten ter grote van je vuist.  

Koolhydraten: neem bij iedere maaltijd de kom van je hand als maatstaf.

Vetten: bij iedere maaltijd de grootte van je duim, zoals olijfolie, noten, kokosolie etc. 

Goed om te weten: We gaan ervan uit dat je 4 a 5 keer per dag iets eet. Wanneer je zeer actief bent en veel sport kun je meer koolhydraten eten. 3 a 4 keer per dag. Is dit niet het geval dan kun je beter niet meer dan 2 keer per dag koolhydraten eten.

Conclusie

Eten moet over plezier en voeding gaan (geen wiskunde en beperkingen). Stop met het tellen van calorieën als je een gezondere relatie met voedsel wilt zonder stress en frustratie. Verander de prachtige daad van eten niet in een wiskundige vergelijking.

Als je wilt afvallen, moet je offers brengen, maar dat betekent niet dat eten niet plezierig moet zijn. Focus op het eten van natuurlijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, noten, fruit en groenten.

Eet meer eiwitten, minder koolhydraten, drink veel water en slaap goed. Eet die heerlijke traktatie vol koolhydraten bij een speciale gelegenheid, maar maak er een uitzondering van (niet de norm).

Ga langer aan tafel zitten en wees je bewust van het feit dat je hongersignaal meestal pas na 20 minuten na consumptie wordt uitgeschakeld. Wees een bewuste eter. Geen wiskundige calorieteller, je zal er niet van afvallen. Dus tel je hormonen, NIET je calorieën!

Advies

Focus je niet op afvallen, calorieën tellen want dat levert veel stress op en met stress zal je lichaamsgewicht toenemen.  Daarom tel je hormonen, niet je calorieën!

Houd jezelf bezig met dingen die je gelukkig maken en werk eraan dat je hier meer in je leven krijgt en hier meer van leert genieten. Focus je niet op wat je niet wilt maar juist wat je wel wilt.

Begin alleen aan een nieuwe voornemen als dat bij jou past! Succes bereik je alleen als je eerst een aantal zaken recht zet: accepteer jezelf volledig, zonder kritiek en hou van jezelf zo, hoe je bent!

Verban slechte koolhydraten uit je eetpatroon. Voor ondersteuning aan het veranderen van je eetgewoontes kan je gebruik maken van een receptenboek. De Afslank Receptenbijbel bijvoorbeeld, die gezonde variaties biedt voor je dagelijkse maaltijden. Dit helpt je aan nieuwe ideeën en recepten die je snel en makkelijk kunt klaar maken.

Met deze manier leert je een nieuwe aanpak over eten. Hiermee geef je een andere draai aan jouw leven en maak je je gezin gezonder!

banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.