Voedingstips tegen chronische ziekten

Voedingstips tegen chronische ziektenWat zijn de voedingstips tegen chronische ziekten? Je weet dat je dieet invloed heeft op je gezondheid. Je hebt dit waarschijnlijk al zo vaak gehoord. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het precies jouw gezondheid verbetert? Hoe verhindert wat je eet bepaalde levensbedreigende ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes en osteoporose?

 

 

Tekort aan belangrijke voedingsstoffen

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan tot veel problemen leiden. Een gezond dieet biedt de voeding die je lichaam nodig heeft om te groeien, zichzelf te onderhouden en goed te functioneren. Een verscheidenheid aan vers, vol voedsel dient als een overvloedige bron van voedingsstoffen.

In het typische Hollands dieet ontbreekt het echter vaak aan voldoende belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, voedingsvezels, calcium en vitamine D. Na verloop van tijd kan het tekort aan voldoende calcium leiden tot botverlies. De lage vitamine D-waarden kunnen botverzwakking veroorzaken en niet de aanbevolen niveaus van kalium kunnen leiden tot vermoeidheid en spierzwakte. Vezels helpen je dikke darm gezond te houden en vermindert het risico op hartziekten en diabetes.

Chronische ziekte

Een voedzaam dieet biedt de voedingsstoffen die je lichaam helpen ziekte af te weren. Na verloop van tijd kan een voedingspatroon met een gebrek aan voedingsstoffen en veel vet, zout of suiker leiden tot de ontwikkeling van chronische aandoeningen. Het volgen van een ongezond voedingspatroon verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes, kanker en osteoporose.

Extra kilo’s

Als het gaat om het voorkomen van chronische ziekten, is gewichtsbehoud van primair belang. Overgewicht is een van de belangrijkste effecten van een ongezond voedingspatroon.  Overgewicht wordt gedefinieerd bij een body mass index of BMI van 25 of hoger. Factoren die vaak bijdragen aan een hoge BMI omvatten onvoldoende fruit, groenten en volle granen. Diëten rijk aan vlees en gefrituurd voedsel; consistente inname van calorierijke dranken zoals frisdrank; en niet genoeg lichaamsbeweging krijgen.

Het Domino-effect

Zodra je BMI de 30 of hoger bereikt, wordt je als zwaarlijvig beschouwd. Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, beroerte, slaapapneu, aandoeningen van de lever en galblaas, artrose en gynaecologische problemen, waaronder onvruchtbaarheid.

Zwaarlijvigheid

Goede voeding voorkomt veel chronische ziektes

Goede voeding helpt je gezond te blijven en voorkomt vele soorten chronische ziekten. Slechte voeding kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het risico op hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker verhogen.

Slechte voeding kan er ook voor zorgen dat je aankomt, botproblemen hebt en voedingstekorten ontwikkelt. Om je dieet te verbeteren, moet je meer hele voedingsmiddelen eten en zeer geraffineerd en verwerkt voedsel vermijden.

Macronutriënten

Goede voeding houdt in dat je de hele dag voedingsmiddelen van verschillende voedselgroepen eet. Gezond voedsel is onbewerkt, natuurlijk voedsel dat geen toegevoegde of kunstmatige ingrediënten bevat. Ze leveren je macronutriënten, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Je lichaam vertrouwt op koolhydraten voor energie om de hersen- en spierfunctie te ondersteunen. Kies volledige voedselbronnen van koolhydraten, zoals bruine rijst, quinoa, haver en volkoren brood, om de meeste voedingsstoffen per portie koolhydraten te krijgen.

Gezonde vetten, die afkomstig zijn van noten, zaden, plantaardige oliën en vis, zijn een uitstekende energiebron, helpen de celmembranen te behouden, helpen bij de opname van bepaalde vitaminen en bieden demping aan organen.

Gezonde eiwitbronnen in je dieet, van voedingsmiddelen zoals bonen, mager vlees en magere zuivelproducten, helpen bij de groei en reparatie van spieren en weefsels en de productie van hormonen. Ze ondersteunen ook het immuunsysteem.

Een ontoereikende hoeveelheid koolhydraten, vetten of eiwitten in de voeding wordt beschouwd als slechte voeding en kan leiden tot een verminderde gezondheid.

Micronutriënten

Goede voeding houdt ook de adequate inname van micronutriënten in, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen zijn in kleinere hoeveelheden nodig dan de macronutriënten, maar zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Het eten van een verscheidenheid aan verse groenten en fruit, volle granen, zuivelproducten, magere eiwitten en noten kan helpen bij het voldoen aan je dagelijkse behoeften voor deze voedingsstoffen.

Slechte voeding als gevolg van het niet eten van een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen kan leiden tot tekorten aan micronutriënten, zoals ijzer, vitamine A, foliumzuur en zink. Na verloop van tijd kan het ontbreken van deze voedingsstoffen leiden tot bloedarmoede, problemen met het gezichtsvermogen, geboorteafwijkingen en een aangetaste immuun functie.

Broccoli

Vermijd slechte voeding

Een onevenwichtige of slechte voeding kan te veel van bepaalde voedingsstoffen bevatten of kan andere missen. Een dieet met veel geraffineerd en verwerkt voedsel, zoals snacks, fastfood, desserts, snoep en frisdrank, bevat bijvoorbeeld een overmatige hoeveelheid suiker, vet, natrium en calorieën.

Kunstmatige ingrediënten zoals fructose-glucosestroop, gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen dragen ook bij aan slechte voeding. Vermijd verpakte en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk om de meeste voedingsstoffen binnen te krijgen en je algehele voeding te verbeteren.

Hoe kan goede voeding je gezondheid verbeteren?

Een gezond dieet is er een die voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten uit verschillende voedingsmiddelen biedt. Een ongezond voedingspatroon daarentegen bevat te veel verzadigde en transvetten, cholesterol, natrium, toegevoegde suikers en verwerkte ingrediënten of bevat te weinig voedingsstoffen.

Ongezonde voeding leidt tot een slechte verhouding tussen voedingsstoffen en calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename en ondervoeding en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Obesitas

Vorkomen van obesitas: de belangrijkste oorzaak van ziekten. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor vele aandoeningen, zoals diabetes type 2, osteoporose, beroerte, hartaandoeningen en meer. Het eten van voedsel dat is gevuld met suiker, vetten en calorieën kan extra gewicht toevoegen aan je lichaam, je botten verzwakken en je organen harder laten werken. Hierdoor loop je automatisch een groter risico op gezondheidsproblemen.

Botten

Bepaalde voedingsstoffen tasten bepaalde delen van het lichaam aan. Zonder voldoende calcium kunnen je botten ongezond, broos en zwak worden. Dit maakt je gevoeliger voor osteoporose. Daarom kan een dieet met veel calcium osteoporose helpen voorkomen. Hetzelfde geldt voor verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Te veel verzadigd vet in je dieet kan leiden tot hoge cholesterol en hoge bloeddruk, twee belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Gemoedstoestand

Gezond eten verbetert de gemoedstoestand, die op zijn beurt de fysieke activiteit verhoogt. Als je tevreden bent, ben je meer geneigd actief te zijn. Het eten van het juiste voedsel kan je helpen gelukkiger te zijn, wat leidt tot meer aanvallen van gezond bewegen. Omdat regelmatige fysieke activiteit een noodzaak is voor ziektepreventie, helpt gezond eten daarom in de vergelijking.

Cholesterol

Gezonde voeding verhoogt het “goede” cholesterol en vermindert ongezonde triglyceriden. Dit heeft een rechtstreekse invloed op het risico op hartaandoeningen, beroertes, metabool syndroom, diabetes en hoge bloeddruk door je bloed soepel te laten stromen. Hoe meer gezond voedsel je eet, hoe beter je “goede” cholesterolgehalte zal zijn, waardoor je ziektes kunt voorkomen.

10 voedingstips tegen chronische ziekten

We bespreken 10 voedingsmiddelen om chronische ziekte te voorkomen die in de keuken van iedereen zouden moeten staan, omdat ze zo’n rijkdom veel ziekte bestrijdende stoffen bevatten.

Plaats deze 10 gemakkelijk verkrijgbare voedingsmiddelen dus vandaag nog op je boodschappenlijstje. Maar houd er wel rekening mee dat er meer dan 10 voedingsmiddelen nodig zijn voor een gezond dieet. Experts wijzen erop dat variëteit het recept is voor een goede voeding. Met deze 10 voedingstips ga je chronische ziekten tegen:

Plantaardige voedingsstoffen

  • Bessen

FruitBessen vormen een grote bron van antioxidanten. Bosbessen staan bovenaan de lijst met antioxidant-rijke vruchten, gevolgd door veenbessen, bramen, frambozen en aardbeien. De kleur van bessen komt van het pigment anthocyanine, een antioxidant dat helpt om tegen “vrije radicalen” (celschadelijke moleculen).

Ze kunnen helpen chronische ziekten te voorkomen, waaronder kanker en hartaandoeningen. Bessen, met name cranberry’s, kunnen ook helpen bij het afweren van urineweginfecties. Geniet elke dag van een kopje bessen als tussendoortje; bovenop je ontbijtgranen of yoghurt; in muffins, salades of smoothies; of als bevroren traktaties.

  • Donkere groene bladgroenten

Donkere groene bladgroentenEen van de beste ziekte bestrijdende voedingsmiddelen is donkere, groene groente, die alles omvat, van spinazie, boerenkool en paksoi tot donkere sla. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen, bèta-caroteen, vitamine C, folaat, ijzer, magnesium, carotenoïden, fytochemicaliën en antioxidanten. Een onderzoek van Harvard wees uit dat het eten van voedsel dat rijk is aan magnesium, zoals spinazie, het risico op diabetes type 2 kan verminderen.

 

  • Zoete aardappelen

Zoete aardappelenEen van de gemakkelijkste manieren om een ​​gezonde verandering in de voeding aan te brengen, is door “zoete” in plaats van “witte” aardappelen te eten. Deze weelderige oranje knollen zijn rijk aan antioxidanten; fytochemicaliën waaronder beta-caroteen; vitamine C en E; folaat; calcium; koper; ijzer; en kalium.

De vezels in zoete aardappelen bevordert een gezond spijsverteringskanaal en de antioxidanten spelen een rol bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Zijn natuurlijke zoetheid betekent dat een geroosterde zoete aardappel heerlijk is zonder extra vetten of smaakversterkers. Vervang zoete aardappelen in recepten die witte aardappelen of appels vereisen om de voedingsstoffen te stimuleren.

  • Tomaten

TomatenDeze roodgloeiende vruchten van de zomer barsten van de smaak en lycopeen – een antioxidant die kan helpen beschermen tegen sommige kankers. Ze leveren ook een overvloed aan vitamine A en C, kalium en fytochemicaliën.

Geniet van rauwe, gekookte, gesneden of in blokjes gesneden tomaten als onderdeel van een maaltijd of snack. Vul een tomatenhalfstuk met spinazie en top met geraspte kaas voor een fantastisch en kleurrijk bijgerecht.

 

  • Bonen en peulvruchten

bonenDit voedzame eten is gevuld met fytochemicaliën; vetvrije, hoogwaardige eiwitten; foliumzuur; vezel; ijzer; magnesium; en kleine hoeveelheden calcium. Bonen zijn een uitstekende en goedkope eiwitbron en een geweldig alternatief voor vegetarische maaltijden met weinig calorieën.

Regelmatig bonen en peulvruchten eten als onderdeel van een gezond dieet kan het risico op bepaalde kankers helpen verminderen; lagere bloedcholesterol- en triglycerideniveaus; en stabiliseer bloedsuiker.

Bonen spelen ook een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing door je goed te vullen met weinig calorieën. Denk aan bonen bij het maken van salades, soepen, stoofschotels of dipsauzen.

  • Volle granen

GranenVolle granen bevatten de voedingscomponenten die meestal worden weggestreept uit geraffineerde granen. Ze bevatten foliumzuur, selenium en B-vitamines en zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart, gewichtsbeheersing en het verminderen van het risico op diabetes.

Hun vezelgehalte helpt je om je vol te voelen tussen de maaltijden en bevordert de spijsvertering. Geniet van ten minste drie porties per dag zoals volkoren, gerst, rogge, gierst, quinoa, bruine rijst, en volkoren pasta, brood en ontbijtgranen. De dagelijkse aanbeveling voor vezels is 21-38 gram, afhankelijk van je geslacht en leeftijd.

  • Noten

NotenNoten zitten vol met vetten. Maar dit zijn de gezonde, mono- en meervoudig onverzadigde vetsoorten, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en hartaandoeningen te helpen voorkomen.

Bovendien zijn noten een goede bron van eiwitten, vezels, selenium, vitamine E en vitamine A. Kleine porties noten kunnen de energie verhogen en de honger stillen, waardoor mensen die een dieet volgen op het goede spoor blijven.

Dus geniet van noten, maar houd rekening met je portiegrootte, ze bevatten veel calorieën. Probeer jezelf te beperken tot een paar gram per dag. Dat zijn ongeveer 28 pinda’s, 14 walnoothelften of slechts 7 paranoten.

Dierlijke voedingsstoffen

  • Zuivel

ZuivelZuivelproducten zijn niet alleen de beste voedingsbron voor calcium in de voeding, maar bevatten ook veel eiwitten, vitamines (waaronder vitamine D) en mineralen – de sleutel tot de bestrijding van de ziekte osteoporose.

Het wordt aanbevolen om dagelijks drie porties vetarme zuivelproducten te drinken en oefeningen te doen om de botten sterk te houden. Als je geen zuivelproducten kunt verdragen, kun je andere calcium bevattende voedingsmiddelen eten zoals peulvruchten, en donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, broccoli en met calcium verrijkte sojaproducten, sappen en granen.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat drie dagelijkse porties zuivel – als onderdeel van een calorie beperkt dieet – kunnen helpen het buik vet te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. Vetarme zuivelproducten zijn uitstekende tussendoortjes omdat ze zowel koolhydraten als eiwitten bevatten.

  • Vette vis

Vette visOmega-3-vetzuren komen veel voor in vissen zoals zalm en tonijn. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verlagen van bloedvetten en het voorkomen van bloedstolsels in verband met hartaandoeningen. Er wordt aanbevolen om ten minste twee porties vis (vooral vette vis) ten minste tweemaal per week te eten.

Het eten van een dieet dat rijk is aan vette vis kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Er is nog een ander voordeel aan het eten van maaltijden met zalm of tonijn: je vermindert je potentiële inname van verzadigd vet uit vetrijke voorgerechten. Zet je vis onder de grill voor een snelle, smakelijke en hart-gezonde maaltijd.

  • Eieren

EierenEieren zitten vol hoogwaardige eiwitten en zijn een uitstekende bron van de carotenoïden luteïne, choline en xeanthine. Daarom zijn eieren zelfs een van de beste bronnen van voedingscholine, een essentiële voedingsstof – vooral voor zwangere vrouwen.

Van eieren is aangetoond dat ze voedingsstoffen leveren die de gezondheid van het oog bevorderen.  Ze helpen ook bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere mensen. Zolang je je gemiddelde dagelijkse cholesterolinname beperkt tot 300 mg, kunt je elke dag van een ei genieten.

Conclusie

Voor de beste ziekte bestrijdende kracht eet je al deze geweldige voedingsmiddelen samen met andere gezonde voedingsmiddelen. Naast deze voedingstips tegen chronische ziekten, die we hebben opgenoemd, zijn fruit en groenten in het algemeen perfecte voedingsmiddelen met veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Door vijf of meer porties per dag te eten, help je je lichaam te beschermen tegen hartaandoeningen, kanker en andere ziekten. De echte sleutel tot het voorkomen van ziekten en het bevorderen van gezondheid is niet alleen voedsel. Maar een levensstijl van regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten, zeggen experts. Vergeet niet.

Gezond eten is de beste manier om je te beschermen tegen chronische ziekten. En het beste deel? Goede voeding smaakt ook nog eens heerlijk.

Recepten voor lekker en gezond eten

Een andere levensstijl aanleren is zeker niet makkelijk, maar wel de moeite waard. Om ervoor te zorgen dat je dit kunt combineren met een druk bestaan, zoals werk en gezin, is een handige receptenboek een goede ondersteuning.

Met de Afval Receptenbijbel kun je niet alleen maar kilo’s kwijtraken maar je leert ook een andere manier van koken en eten. Zo krijg je meer verse groenten en fruit binnen vol met gezonde voedingsstoffen, die op de lange termijn je lichaam ondersteunen.

Dit receptenboek kan je via de onderstaande link bestellen in de vorm van een e-boek of hardkaft boek. Het is ook leuk als cadeau te geven!

banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.