Waarom moet je groenten eten?

Waarom moet je groenten etenWaarom moet je ook alweer groenten eten? Je moeder zei altijd: “Eet je groenten op”en ze had gelijk, waarschijnlijk op meer manieren dan ze wist. Hoewel je niet helemaal vegetarisch hoeft te zijn, is een van de gezondste eetgewoonten die je in je gezin kunt koesteren, om groenten het middelpunt van je maaltijden te maken.

Roerbakken is een goed voorbeeld. Nog beter zou een combinatie van vis en groenten zijn. Als je niet bereid bent biefstuk en gehaktballen naar de tweede plaats te degraderen, maak groenten dan tenminste gelijk in de maaltijd.

Waarom moet je groenten eten?

 We beginnen met 8 simpele redenen waarom groenten gewoon goed voor je zijn. Daarna leren we je meer over de beste manieren om groenten te bereiden, hoeveel groenten je nodig hebt en tot slot wat de gezondheidsvoordelen zijn.


1. Groenten zijn voedzaam

Groenten bevatten veel voeding met een minimum aan calorieën. Voor een miezerige 35 calorieën (de hoeveelheid in een theelepel boter), kun je een halve kop groente krijgen die een breed scala aan vitamines, mineralen en gezondheid bevorderende stoffen bevat, fytonutriënten genoemd.

Peulvruchten (de familie van bonen, erwten en linzen) zijn de beste plantaardige bron van eiwitten, vezels en ijzer en bevatten veel foliumzuur.

2. Groene groenten zijn super gezond

Groene groenten komen nogal bescheiden over, maar ze zitten vol met gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E en K. Deze zijn onder andere te vinden in groene salades, boerenkool en spinazie, broccoli en paksoi en mosterdgroen, evenals vezels en calcium.

Echter, terwijl groene groenten vol zitten met vezels en vitamines, is groene fructose (en eigenlijk alle groenten en fruit) net zo gezond. Fytochemicaliën zijn chemicaliën die in planten worden aangetroffen en die planten helpen beschermen tegen ziekten, insecten, verwondingen, enz.; ze zijn in feite het immuunsysteem van een plant. En zo werken ze ook voor ons immuunsysteem.

Van fytochemicaliën is aangetoond dat ze effectief zijn bij de behandeling van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en hypertensie. Ze helpen ook celbeschadiging te voorkomen en kunnen het cholesterolgehalte verlagen.

3. Groenten zijn de beste partner bij het afvallen

Laag in netto koolhydraten (totale koolhydraten minus vezel) en rijk aan vezels. Het eten van veel groenten kan je helpen om je gewicht te beheersen of gewicht te verliezen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vezels eetlustremmende eigenschappen hebben die je helpen je meer verzadigd te voelen. Waardoor ongezond snacken wordt voorkomen.

Vezels helpen ook bij het verbeteren van je bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedsuikerspiegel; het helpt je ​​hart en je cardiovasculaire gezondheid te beschermen

4. Je kunt meer eten voor minder geld

Door de vezel in groenten voel je je sneller voller; een andere reden waarom het bijna onmogelijk is om te veel groenten te eten.

5. Groenten zijn vet- en cholesterolvrij

Alle groenten zijn per definitie cholesterolvrij en vrijwel allemaal vetvrij. Meer dan 95 procent van de groenten bevatten minder dan een gram vet per portie, en zelfs die onbeduidende gram bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten.

6. Afwisseling en variëteit

Laten we eerlijk zijn, diversiteit maakt het leven interessant. Volwassenen, tenminste, zoals verschillende voedingsmiddelen bereid verschillende manieren. Wees getuige van de diversiteit in groenten in etnische restaurants in grote steden, er zijn honderden verschillende soorten groenten en nog meer manieren om ze te bereiden.

7. Groenten bieden complexe koolhydraten

De energie in groenten bestaat uit complexe koolhydraten. Deze nemen enige tijd in beslag om te verteren en veroorzaken niet de bloedsuikerspiegel hoogtes en dieptepunten die suikers veroorzaken.

Een uitzondering op deze regel is de suiker in bieten of maïs. Deze suikers hebben een hoge glycemische index en activeren de insulinecyclus.

8. Groenten bevatten kanker bestrijdende fytochemicaliën

Op papier ziet een analyse van voedingsstoffen van groenten er misschien niet zo speciaal uit. Natuurlijk zitten er veel voedingsstoffen in groenten, maar de meeste hiervan zijn ook te vinden in andere voedingsmiddelen, zoals fruit en granen.

Wat je niet ziet in de voedingsschema’s of op de pakketetiketten zijn de honderden waardevolle voedingsstoffen, fytochemicaliën genoemd, die worden aangetroffen in planten die enorm veel gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben.

Nieuw onderzoek, vooral op het gebied van kanker, laat zien dat groenten het beste gezondheidsvoedsel van de natuur zijn.

Groente soorten

Hoe kun je groenten het beste eten?

Caloriearm, vezelrijk en met bijna alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft, zijn groenten een van de belangrijkste voedingsmiddelen. Hoewel velen denken dat groenten gelijk zijn aan een paar blaadjes sla en tomaten, is er een grote verscheidenheid aan groenten beschikbaar.En je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken.

Naast het rauw eten in een salade, kunnen veel gerechten licht gestoomd of gekookt worden, en je kunt je consumptie een boost geven door ze te persen, of ze toevoegen aan stoofschotels en soepen.

Zelf gekweekte spruiten en gefermenteerde groenten zijn andere opties die je dieet aanzienlijk kunnen verbeteren.

Gekookte of rauwe groenten

Het kan een verhit onderwerp zijn bij vegetariërs: is de rauwe of gekookte versie qua voedingswaarde beter? Aan de ene kant laten liefhebbers van raw food je denken dat koken alle belangrijke vitaminen uit groenten haalt en nuttige levende enzymen vernietigt. Maar, zoals de meeste dingen, is het niet zo eenvoudig.

Ja, rauwe groenten moeten overvloedig worden geconsumeerd, maar ze moeten ook gebakken, gestoomd, gegrild en geroosterd worden, want onderzoek toont aan dat koken van groenten moeilijke celwanden kan afbreken en voedingsstoffen gemakkelijker kan absorberen.

Verrassende groenten die je goed kunt koken.

Wortelen: Je weet dat wortels goed zijn voor je ogen, maar weet je ook waarom? Het is een verbinding die bèta-caroteen wordt genoemd en wortels hun diep oranje kleur geeft.

Beta-caroteen wordt omgezet in vitamine A in het lichaam, wat essentieel is voor zaken als een goed zicht, een goed immuunsysteem en een gezonde huid. In 2002 ontdekten onderzoekers dat het koken van wortelen de hoeveelheid bèta-caroteen die je lichaam kan absorberen, daadwerkelijk verhoogt.

Tomaten: Tomatensaus, tomatenpuree, ketchup, het kan zijn dat je al veel gekookte tomaten eet. Maar als je dat niet doet, zou het nu een goed moment zijn om te beginnen.

Als je jezelf beperkt tot verse tomaten, dan krijg je slechts ongeveer 4% van de krachtige antioxidant lycopeen die de tomaat te bieden heeft. Dat komt omdat rauwe tomaten dikke celwanden hebben die het voor ons lichaam moeilijk maken lycopeen te absorberen.

Als ze eenmaal gekookt zijn, wordt het lycopeen echter veel gemakkelijker voor ons lichaam om te gebruiken.

Spinazie: Toen Popeye een blikje spinazie opslokte, wat deed zijn spieren dan verdikken? Als je “ijzer” denkt, dan heb je misschien gelijk. Maar het kan ook folaat zijn, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en reproductieve gezondheid die wordt aangetroffen in donkere bladgroenten.

Tijdens het koken verhoogt spinazie het foliumzuurniveau niet, een onderzoek uit 2002 wees uit dat het stomen van spinazie de foliumzuurniveaus constant houdt.

Waarom is dat goed? Een berg spinazie verwelkt tot een klein beetje. Dus je gaat er veel meer van eten nadat het gekookt is. Zo krijg je meer foliumzuur binnen.

Vers versus bevroren

De voedingsprofielen van bevroren en verse groenten zijn in wezen hetzelfde, maar het invriesproces kan kleine veranderingen in de vitaminegehalte veroorzaken.

De manier waarop je groenten thuis bereidt, kan ook de voedingsstoffen in deze voedingsmiddelen beïnvloeden. Als je favoriete groenten buiten het seizoen zijn of als je lokaal geteelde verse equivalenten niet kunt vinden, zijn diepvriesgroenten een gezonde manier om aan je vereisten te voldoen.

Bevriezingsproces

Groenten hebben meer kans om hun voedingswaarde te behouden als ze onmiddellijk na het oogsten worden ingevroren. Na het oogsten verliezen groenten geleidelijk vocht en beginnen hun zetmelen en suikers te degraderen.

Groenten die bedoeld zijn om te bevriezen worden geoogst op het hoogtepunt van de rijpheid, waardoor ze hun voedingsstoffen kunnen behouden tijdens het invriesproces.

Voor het invriezen worden de groenten gewassen, indien nodig gepeld en geblancheerd. Blancheren verwijdert vuil, vernietigt enzymen die voedingsstoffen afbreken en de versheid behouden door groenten kort bloot te stellen aan kokend water of stoom voordat ze bevriezen.

Groenten die direct na het oogsten worden ingevroren, bevatten mogelijk meer van hun oorspronkelijke voedingswaarde dan groenten die een lange opslagperiode hebben voordat ze je tafel bereiken.

Aanbevelingen

Koken van verse of diepgevroren groenten op hoog vuur in een grote hoeveelheid water kan afbreuk doen aan hun voedingswaarde. Verhit bevroren groenten in een kleine hoeveelheid water met behulp van een stoomoven of magnetron om hun in water oplosbare vitamines te bewaren.

Als je op zoek bent naar verse groenten, vindt je de meest voedzame, lokaal geteelde producten op een boerenmarkt of bij een biologische supermarkt. Hoe minder tijd er verstrijkt tussen het oogsten en het eten van groenten, hoe meer van hun oorspronkelijke voedingsstoffen je kunt consumeren.

Groenten in pot

Voedsel in potten wordt vaak als minder voedzaam beschouwd dan vers of bevroren voedsel, maar onderzoek toont aan dat dit niet altijd waar is. In feite behoudt de conservering de meeste voedingsstoffen van een voedingsmiddel.

Eiwitten, koolhydraten en vet worden niet beïnvloed door het proces. De meeste mineralen en in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K blijven ook behouden. Daarom tonen studies aan dat voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen nog steeds een hoog gehalte aan dezelfde voedingsstoffen hebben na te zijn ingepot.

Maar aangezien conserveren meestal hoge temperaturen met zich meebrengt, kunnen in water oplosbare vitamines zoals vitamine C en vitamine B worden beschadigd. Deze vitamines zijn over het algemeen gevoelig voor warmte en lucht. Dus ze kunnen ook verloren gaan tijdens de normale verwerking, bereiding en opslagmethoden die thuis worden gebruikt.

Groenten schillen of niet

De kleurrijke schil van een appel, druif of tomaat zit boordevol voedingsstoffen. Maar in geen geval zijn de buitenste lagen van de meeste groenten en fruit de belangrijkste bron van hun voeding.

Een deel van wat sommige groenten en fruit zo rijk aan kleur maakt – ondanks wax en pesticiden – zijn pigmenten in de schil die gezonde antioxiderende eigenschappen hebben.

Resveratrol, bijvoorbeeld, wordt gevonden in de schil van rode druiven en ander fruit. Maar lycopeen, een van de pigmenten die tomaten en paprika’s hun dieprode kleur geven, wordt overal gedistribueerd.

Een voorbeeld

Inderdaad, veel vitamines en voedingsstoffen worden zowel in de huid als in het vlees aangetroffen. Neem de zoete aardappel. Een portie van 100 gram portie zoete aardappel gekookt met zijn schil bevat 2 gram eiwit, 3 gram vezels en 20 milligram vitamine C.

Maar dezelfde grootte portie zoete aardappel zonder schil die is gekookt beschikt nog steeds over 1,4 gram eiwit, 2,5 gram vezel en 13 milligram vitamine C. Je kunt met andere woorden de schil verwijderen zonder alle voordelen te verliezen.

Rijk aan veel voedingsstoffen

Groenten bevatten verschillende heilzame voedingsstoffen, hoewel het type groente bepaalt welke voedingsstoffen het bevat en in welke hoeveelheden.

Groenten zijn echter over het algemeen enkele van de rijkste voedingsmiddelen in vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn de meeste groenten van nature arm aan suiker, natrium en vet. Bepaalde variëteiten kunnen ook zeer hydraterend zijn vanwege hun hoge watergehalte, dat kan variëren van 84 tot 95%.

De verschillende groente soorten zitten ook vol met antioxidanten en andere nuttige plantaardige stoffen. Deze stoffen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die cellen beschadigen. Diëten rijk aan antioxidanten zijn vaak gekoppeld aan langzamere veroudering en een lager risico op ziekte.

Zo kan het elke dag eten van een verscheidenheid aan groenten je voorzien van een breed scala aan voedingsstoffen.

Hoeveel porties groenten moet je per dag eten? 

Elke dag een goede hoeveelheid groenten eten is belangrijk. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar bieden ook bescherming tegen verschillende ziekten, waaronder diabetes, obesitas, hartziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker.

De meeste mensen suggereren dat hoe meer groenten je eet, hoe beter. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet altijd het geval is.

Wat is een portie groenten?

Wat wordt beschouwd als een portie fruit of groenten is verre van standaard en varieert eigenlijk van land tot land. Portiegroottes variëren ook vaak op basis van de bereidingsmethode en de gebruikte maateenheden.

Hoeveel gram groente per dag

In Nederland is 200 gram groenten en twee stuks fruit de maatstaf geworden. Dit blijkt echter erg weinig te zijn. Hoeveel groenten wel je dan wel nodig om gezond te blijven? Dat ligt aan je inspanningsniveau.

Kinderen en volwassen die niet veel bewegen hebben genoeg aan 200 gram groenten per dag. Bij flinke fysieke inspanning heb je meer vitaminen en mineralen nodig en kun je het beste 400 tot 500 gram groenten per dag eten.

Eet groenten uit het seizoen

Groenten en fruit zijn op hun best wanneer ze worden gekweekt en geoogst in hun natuurlijke seizoenen en niet te ver reizen voordat ze worden gegeten.

Je kan online alfabetische lijst van seizoensgebonden groenten en fruit en hun nationale oogstseizoenen vinden. Afhankelijk van je regio, kunnen de groeiseizoenen en de beschikbaarheid van gewassen variëren.

In de warmste gebieden beginnen de seizoenen eerder en gaan ze langer mee. Sommige items zoals groene groenten, wortels, bieten en radijs kunnen het hele jaar door worden geoogst.

Gezondheidsvoordelen van groenten

Gezondheidsvoordelen van groentenMensen die groenten en fruit eten als onderdeel van hun dagelijkse voeding hebben een verminderd risico op veel chronische ziekten.

Groenten zijn een belangrijk onderdeel van gezond eten en bieden een bron van vele voedingsstoffen, waaronder kalium, vezels, foliumzuur (foliumzuur) en vitamine A, E en C. Opties zoals broccoli, spinazie, tomaten en knoflook bieden extra voordelen, waardoor ze een superfood worden.

De voedingsstoffen in groenten zijn van vitaal belang voor de gezondheid en het onderhoud van je lichaam. Het eten van een dieet rijk aan groenten kan het risico op beroerte, kanker, hartaandoeningen en type 2 diabetes verminderen.

Kalium kan helpen om een ​​gezonde bloeddruk te handhaven. Voedingsvezels van groenten helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en kunnen het risico op hartaandoeningen verlagen.

Foliumzuur (foliumzuur) helpt het lichaam bij het vormen van gezonde rode bloedcellen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die zwanger kunnen worden en vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap, hebben voldoende foliumzuur nodig om het risico op neurale buisdefecten en spina bifida tijdens de foetale ontwikkeling te vermindere

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.